Princip rada ekstrudera

Pokušaću da ovde dam jedan kratak opis principa rada ekstrudera, mada bih vam svakako preporučio da pogledate neki od naših video materijala na YouTube.com/MetalexSerbia kanalu da biste bolje razumeli sam tekst.

Postupak proizvodnje folija označen je kao ekstrudiranje duvanih folija. Termin ekstrudiranje se koristi kod prerade plastičnih masa. Postupak ekstrudiranja kod različitih mašina je uglavnom isti. Preko levka se ubacuju granule plastike u cilindar. U ovom cilindru je smešten puž odnosno šneka (od nemačke reči Schnecke, koji se dosta odomaćio kod nas). Cilindar je obavijen grejačima, kako bi se ove granule rastopile i dovele ih u tečno stanje.

Sledeći deo je specifičan za proizvodnju folija. Nakon cilindra, a uz pomoću puža se plastična masa dovodi do glave ekstrudera. Izlaz iz glave je u obliku prstena, dok kroz sredinu glave protiče vazduh po potrebi. Zahvaljujući ovom prstenastom izlazu iz glave formira se crevo. Prečnik i debljina folije se postiže naduvavanjem ovog creva. Crevo se spolja hladi vazduhom, pomoću takođe vrlo bitne komponente difuzora.

Na vrhu mašine se nalaze valjci koji izvlače foliju, koja je često označena kao gornja motalica. Ispred valjaka se nalaze usmerivači folije, a po potrebi se mogu postaviti trnovi za formiranje falti na kesama.

Folija sa od gornje motalice prosleđuje do radle (bockavi valjak – valjak za pregovanje) u slučaju šuškave (HDPE) folije, u suprotnom ide direktno na namotavanje čime se dobijaju kalemovi odnosno folija namotana u vidu kotura.

This entry was posted in Ekstruderi and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.