Internet prodavnice u Srbiji

Svedoci smo da u Srbiji niče sve veći broj internet prodavnica. Uglavnom tu dominiraju shop-ovi koji se bave prodajom IT opreme, međutim svakako da ima i dosta primera iz ostalih oblasti. Na ovom mestu neću pričati o prednostima internet prodavnica, već sam se odlučio da i sam isprobam i obavim online kupovinu.

S obzirom da ništa konkretno nisam nameravo da kupim, a nisam hteo da shop bude iz IT domena, krenuo sam u potragu za internet prodavnicom. Pretpostvaljam da je i jak marketing od strane Blic-a (dnevne novine) imao uticaja na mene, ali eto sticajem okolnosti izabrao sam da ovom prilikom testiram nonstopshop.rs. Ovo je internet prodavnica kompanije Ringier. Iako se radi o jednom od novijih shop-ova ne sumljam da ima veliku posetu, obzirom da ga podržava jedan od najposećenijih sajtova u Srbiji, blic.rs.

Sledeći korak je bio izbor proizvoda. Ovo je za mene bio i najteži deo. Tražio sam da proizvod ne bude ni jeftin, a ni previše skup. Kako je prosečna plata oko 30.000 odlučio sam da izdvojim oko 15.000 dinara za kupovinu.

Postupak naručivanja traje dosta brzo, mislim da nisam potrošio više od 5 minuta. Prvi korak je registracija koja se obavlja samo jednom. Potrebno je da unesete osnovne lične podatke, nakon čega vam na mail adresu stiže lozinka kojom se prijavljujete na sistem. Sada ste spremni za naručivanje. Izaberite proizvod i ubacite ga u korpu. Nakon toga potrebno je da unesete podatke o naručiocu robe i adresi isporuke. Na ovom mestu bih uputio zamerku jer ne postoji mogućnost da se automatski bira da adresa isporuke bude upravo i adresa naručioca, već mora svaki put da se ponavlja. Ali dobro, posle nekoliko copy/paste operacija, prelazimo na sledeći korak dostava pošiljke, a zatim način plaćanja. Možete birati između nekoliko načina plaćanja, uplatnicom na šalteru banke, e-banking, plaćanje pouzećem. Izabrao sam plaćanje pouzećem što podrazumeva da se plaćanje narudžbenice vrši kuriru prilikom preuzimanja pošiljke.

I to je sve. Na mail će vam stići potvrda da ste izvršili naručivanje i sa svim neophodnim detaljima. Između ostalog, tu je očekivano vreme uručenje paketa koje iznosi 6 radnih dana za ovaj paket.

Nisam slučajno izabrao da naručivanje izvršim baš pred novogodišnje praznike. Tako da sam proizvod naručio 29.12.2010. U nastavku možete pogledati kako je tekao proces obrade narudžbenice.

 1. dan 29.12.2010. – naručivanje proizvoda, dobio mail kojim se potvrđuje moja narudžbenice. Status narudžbenice „u pripremi“.
 2. dan 30.12.2010. – bez obaveštenja. Status narudžbenice „u pripremi“.
 3. dan 31.12.2010. – bez obaveštenja. Status narudžbenice „u pripremi“.
  01.01.2011. – neradni dan.
  02.01.2011. – neradni dan.
  03.01.2011. – neradni dan.
 4. dan 04.01.2011. – obaveštenje da je paket poslat. Status narudžbenice „poslato“.
 5. dan 05.01.2011. – Paket preuzet.

Kao što ste videli kupovina preko interneta je vrlo jednostavna, štedi vaše vreme, a za pojedine proizvode možete uštedeti i pozamašnu sumu novca.

This entry was posted in Razno and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.