Zašto .iz.rs domen?

Često sam dobijao pitanja u privatnim razgovorima zašto i odkud to da nam se sajt nalazi na .iz.rs domenu. A oni koji su čuli za besplatne .iz.rs domene, pitaju se kako to da kao firma ne registrujemo recimo .rs ili .co.rs domen.

Ovom prilikom ću ukratko objasniti o čemu je reč. Ujedno želim i da se zahvalim, kao korisnik .iz.rs domena, ljudima koji su omogućili ovaj servis.

Priča o .iz.rs domenima počinje marta 2008. godine (možda i nešto ranije) kada je i krenula registracija nacionalnih .rs domena. Registraciju .rs domena vrši RNIDS (registar nacionalnih Internet domena Republike Srbije) preko svojih registara. Sa registracijom novih domena došla su i nova pravila, ali i nove cene. Ne bih da na ovom mestu ulazim u opravdanost cena domena, ali meni samo činjenica da su .rs domeni jedni od najskupljih domena u poređenju sa ostalim internacionalnim domenima govori dovoljno. Možete pogledati i finansijske izveštaje RNIDS za protekle godine pa presudite sami. Takođe imate i veliki broj diskusija na ovu temu i temu rada RNIDS, pa ako vas zanima ukucajte na pretraživaču.

Sigurno da postoje veći razlozi zašto je stepen korišćenja interneta u Srbiji tako mali, ali jedan od njih je svakako i ponuda srpskih sajtova. Najveći broj domaćinstva Srbije ima primanja do 300 eur, a sudeći po podacima Republičkog zavoda za statistiku stepen posedovanja interneta kod njih je ispod 20%. Ukoliko oni ne mogu da nađu ono što ih zanima i ukoliko im internet ne može uštedeti novac i vreme, onda oni neće ni koristiti internet. Takođe je primetno da u našoj internet zajednici nisu zastupljene ni sve grane industrije, pa tako za pojedine teme nije ni moguće dobiti rezultate na srpskom. Poenta je da se što širem krugu ljudi omogući da postave svoje internet prezentacije, blogove i ostalo kako bi se povećala ponuda sajtova, a kvalitet će doći sam po sebi.

Ovo su neki od razloga zbog kojih sam se odlučio da podržim .iz.rs domen. Više o nastanku ovog servisa možete pogledati na http://pedja.supurovic.net/besplatan-rs-domen .

Ukoliko i sami želite da registrujete besplatno .iz.rs domen i podržite ovu akciju to možete uraditi na sajtu www.iz.rs . Ideja nija registracija sama po sebi, već da se na tim adresama prikaže kvalitetan sadržaj. Nemojte biti skeptični zbog toga što je u pitanju besplatni servis. U svetu se mogu pronaći dosta primera koji pokazaju da besplatni servisi mogu biti čak i pouzdanije od nekih komercijalnih rešenja.

This entry was posted in Razno and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.